top of page
  • Door Jubilee Campaign USA

VS bestempelen misdaden IS als genocide


IS vermoordt voortdurend mensen die tot minderheidsgroepen behoren. In februari 2015 vermoordden de terroristen 21 koptische christenen uit Egypte. In de laatste weken van maart werd in Amerika geschiedenis geschreven. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kondigde aan dat de regering de wreedheden die IS begaat tegen christenen, Yezidi’s en sjiieten bestempelt als genocide. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd van meerdere kanten, waaronder het Congres, onder druk gezet om deze beslissing te nemen. In een wetsvoorstel van begin 2016 werd 17 maart als deadline genoemd, waarop het ministerie een beslissing moest nemen over de kwestie. Er waren echter twijfels of het ministerie wel zou doorzetten. Voorafgaand aan de bekendmaking door Kerry bestempelde het Huis van Afgevaardigden met een unanieme stemming de misdaden van de Islamitische Staat als genocide. Daarmee werd de overheid nogmaals aangespoord om stappen te zetten. Op 17 maart om 9 uur ‘s morgens (lokale tijd) verklaarde Kerry het volgende: ‘Daesh (IS) is verantwoordelijk voor genocide tegen groepen in gebieden die onder hun controle staan, waaronder Yezidi’s, christenen en sjiietische moslims. Daesh is genocidaal op grond van hun eigen verklaring, hun ideologie en hun daden.’ De vraag die oprijst bij de internationale gemeenschap is: ‘Wat nu?’ De verklaring omvat geen bindende acties, maar de hoop bestaat dat de steun toeneemt voor groepen die bedreigd worden met genocide, in de vorm van militaire steun en opname van vluchtelingen in de VS. Nu de Verenigde Staten de daden van IS tot genocide hebben verklaard, hopen we dat de overheid de gruweldaden die er gepleegd worden niet langer kan negeren. Dank God met ons dat Hij de harten van de Amerikaanse beleidsmakers heeft bewerkt, zodat de misdaden tegen degenen die zich verzetten tegen de ideologie van IS worden erkend. We blijven bidden voor vrede en verzoening in Irak en Syrië, en voor de bekering van IS-strijders.

bottom of page