top of page
  • Door Jubilee Campaign USA

‘In Noord-Korea leef je in een ander universum’


Wanneer Noord-Koreaanse vrouwen hun land proberen te ontvluchten, is hun ellende nog niet voorbij. In China wacht hen vaak ontvoering, mensenhandel en seksueel misbruik. Onlangs nam Jubilee Campaign deel aan een paneldiscussie, die werd georganiseerd door de Amerikaanse afvaardiging naar de VN. Vier Noord-Koreaanse vrouwen vertelden hun verhaal over de gruwelijkheden die zij in Noord-Korea en tijdens hun ontsnapping moesten doorstaan. Hun getuigenissen zijn vergelijkbaar met die van miljoenen andere Noord-Koreanen. Young-soon Kim: negen jaar in een kamp Young-soon Kim zat samen met haar familie negen jaar in een kamp voor politieke gevangenen. Na haar vrijlating kwam ze erachter dat ze was opgesloten vanwege haar vriendschap met een geheime minnares van Kim Jong-il. Van haar hele familie hadden alleen Young-soon Kim en haar zoon het kamp overleefd. Haar zoon heeft nog steeds te maken met geestelijke problemen vanwege de vreselijke ervaringen en martelingen in Noord-Korea. Lucia Jang: voortdurend op de vlucht De eerste man van Lucia Jang verkocht zonder haar medeweten hun zoon aan een rijke Noord-Koreaanse familie voor een klein beetje geld en wat stukken zeep. Later reisde Lucia heen en weer naar China om goederen te verkopen, zodat ze haar hongerlijdende ouders kon helpen. Op één van haar reizen werd ze ontvoerd en verkocht aan een Chinese man, die haar opsloot in zijn huis en voortdurend seksueel misbruikte. Ze ontsnapte, en verborg zich op een boerderij vlak bij de grens. Daar werd ze verliefd op de zoon van de boer. De Chinese autoriteiten pakten haar op en stuurden haar terug naar Noord-Korea, waar ze een jaar werd opgesloten in een concentratiekamp. Na haar vrijlating vluchtte ze terug naar China om bij haar geliefde te zijn. Daar werd ze voor de tweede keer zwanger, maar ze moest terugkeren naar Noord-Korea omdat de familie van haar vriend het kind niet wilde. Bij haar terugkeer werd ze opnieuw gevangen gezet en eisten de autoriteiten dat abortus pleegde. Omdat ze niet nogmaals een kind wilde verliezen, kreeg ze hulp van haar vader en vluchtte voorgoed uit Noord-Korea. Hyeon-seo Lee: volledige hersenspoeling Hyeon-seo Lee is een jonge vrouw die het leven in Noord-Korea beschrijft alsof je in een ander universum woont. Toen ze een jong meisje was, vloog hun huis in de brand. Zonder naar zijn kinderen om te kijken, riskeerde Lee’s vader zijn leven door terug het huis in te rennen en de portretten van Kim Jong-il te redden. Toentertijd verbaasde het haar niet dat haar vader zijn leven riskeerde voor de portretten van de dictator. Dat zou elke Noord-Koreaanse vader hebben gedaan. Wanneer de portretten waren verbrand, zou hij worden gestraft. Pas toen Hyeon-seo Lee ontsnapte uit Noord-Korea realiseerde ze zich dat Noord-Koreanen zó werden gehersenspoeld, dat hun leider belangrijker voor hen was dan hun kinderen. Ze vertelde ook over de wrede behandeling van vrouwen, niet alleen in Noord-Korea maar ook in China, waar ze vaak worden verhandeld als slaven of worden teruggestuurd naar Noord-Korea. Eun-ju Kim: strijd tegen hongerdood Eun-ju Kim is nu een jonge moeder, maar dacht lange tijd dat ze nooit kinderen zou krijgen omdat ze voortdurend bang was dat ze de volgende dag niet zou halen. Haar familie werd hard getroffen door een hongersnood in de jaren ’90. In 1997 stierf haar vader de hongerdood. Op een dag gingen haar moeder en zus wanhopig op zoek naar eten en lieten Eun-ju thuis achter. Dagen later, denkend dat ze zou sterven voordat haar familie terugkeerde, schreef het 11-jarige meisje haar testament. Gelukkig kwam haar moeder die dag terug – maar wel met lege handen. Vanaf toen werden ze gedwongen om als daklozen te leven. In de winter vluchtten ze naar China om aan de hongerdood te ontsnappen, maar daar maakte hun strijd tegen honger plaats voor een strijd tegen mensenhandel. De Chinese autoriteiten stuurden Eun-ju Kim terug naar Noord-Korea, waar ze bij terugkeer op gruwelijke wijze werd behandeld. Als ze Noord-Korea beschrijft, zegt Kim: ‘Zij zien je niet als mens.’ Ambassadeur Power van de VS, ambassadeur Oh van Zuid-Korea, ambassadeur Yoshikawa van Japan en ambassadeur Wilson van Groot-Brittannië gaven allen blijk van hun zorgen om Noord-Koreaanse vrouwen en burgers. Ze verplichtten zich ertoe om actie te ondernemen voor de mensenrechten van de Noord-Koreanen. Bid alstublieft voor de miljoenen die lijden in Noord-Korea en voor de wereldleiders die zich erop hebben toegelegd om te strijden voor gerechtigheid.

bottom of page