top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

Saeed Abedini vrijgelaten uit Iraanse gevangenis


De Iraans-Amerikaanse pastor Saeed Abedini is op zaterdag 16 januari vrijgelaten uit de gevangenis in Iran. Dat meldt het American Centre for Law and Justice. Saeed zat meer dan drie jaar in een beruchte gevangenis vanwege zijn vroegere activiteiten als evangelist en gemeentestichter. Samen met drie andere Amerikaanse gevangenen werd hij vrijgelaten op de dag dat de atoomsancties tegen Iran werden opgeheven door de Verenigde Staten, de Europese Unie en de VN. De 35-jarige pastor Abedini en de andere Amerikanen zijn vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil tussen de VS en Iran, meldt The Washington Post. Amerika laat op zijn beurt zeven Iraanse gevangenen vrij. De ruil staat in verband met de historische atoomdeal tussen Iran en zes wereldmachten, schrijft de krant. Het is onduidelijk of de Amerikanen al teruggevlogen zijn naar de VS. Antwoord op gebed Naghmeh Abedini, de vrouw van Saeed, bevestigde op Twitter het nieuws van de vrijlating van haar man. In een persbericht zegt ze dat de vrijlating 'een antwoord op het gebed' is. 'Dit is een kritiek moment voor mij en mijn gezin. We kijken uit naar de terugkeer van Saeed en willen de miljoen mensen bedanken die in deze moeilijke tijd door gebed naast ons hebben gestaan.' 20.000 handtekeningen Jubilee Campaign sloot zich in 2013 aan bij de strijd voor de vrijlating van Saeed Abedini door een petitiecampagne te starten. Op 13 december van dat jaar overhandigden we samen met Tweede Kamerlid Joël Voordewind ruim 20.000 handtekeningen aan de Iraanse ambassadeur. 'Dit is geen eenmalige actie waarna we weer overgaan tot de orde van de dag', zei directeur Peter Bronsveld destijds. 'Wat ons betreft is de strijd pas gestreden als pastor Saeed wordt vrijgelaten.'

bottom of page