top of page
  • Foto van schrijverJubilee Campaign

IS laat 37 Syrische christenen vrij


Eén van de oudere vrouwen die door IS zijn vrijgelaten, wordt bij haar terugkeer met blijdschap begroet. (FOTO: Assyrian Human Rights Network) IS-terroristen hebben op zaterdag 7 november 37 christenen vrijgelaten, die in februari met nog zo’n tweehonderd andere christenen werden ontvoerd uit dorpen in Noordoost-Syrië. Volgens berichten is er een flinke som losgeld betaald voor hun vrijlating. De vrijgelaten groep bestaat uit oudere mensen, voornamelijk vrouwen, die in goede gezondheid verkeren. Jubilee Campaign publiceerde eerder de namen van de ontvoerde christenen en riep op tot gebed voor deze mensen. De vrijlating volgt op de executie van drie christelijke mannen uit dezelfde groep gijzelaars in september. In de executievideo dreigde IS nog eens 280 christenen te vermoorden, tenzij er ruim twintig miljoen dollar losgeld zou worden betaald. Toen bleek dat de Assyrische gemeenschap deze prijs onmogelijk zou kunnen opbrengen, werd het bedrag verlaagd naar twaalf tot veertien miljoen dollar. De 37 gijzelaars konden worden vrijgekocht doordat de Assyrische kerk erin is geslaagd om een deel van dit geld bij elkaar te brengen. Onderhandelingen zijn gaande om ook de overgebleven christenen los te kopen. Volgens het Assyrian Human Rights Network zijn de vrijgelaten gijzelaars met bussen naar de stad Tel Tamer in Noordoost-Syrië gebracht. De actiegroep plaatste foto’s op hun website, waarop onder andere een huilende oudere vrouw te zien is. Op de Facebookpagina van de Aramese Federatie Nederland zijn ook foto’s geplaatst. Daarop is te zien hoe de bejaarde mensen met een bus in veiligheid worden gebracht. Zoon geëxecuteerd De actiegroep A Demand For Action (ADFA) meldt dat ook de moeder van één van de geëxecuteerde christenen zich onder de vrijgelaten gijzelaars bevindt. Zij weet nog niet van de executie van haar zoon, meldt ADFA, die zich inzet voor minderheden in het Midden-Oosten. ‘Dat is de trieste werkelijkheid voor velen van hen. Zij weten niet of hun familieleden nog in leven zijn, omdat ze gescheiden worden vastgehouden.’ ADFA houdt zoveel mogelijk contact met familieleden van de ontvoerde christenen, ook wanneer zij inmiddels in het buitenland verblijven. Volgens de groep zijn de familieleden vaak wanhopig op zoek naar informatie over hun geliefden. ‘Ze doorzoeken nauwkeurig alle foto’s die op sociale media circuleren, in de hoop een bekend gezicht te ontdekken.’ Update 24-11-2015 Op 24 november heeft IS opnieuw tien Syrische christenen vrijgelaten. Op onze Facebookpagina kunt u er meer over lezen. Klik hier. Update 09-12-2015 Op 9 december 2015 heeft IS opnieuw 25 Syrische christenen vrijgelaten. Op onze Facebookpagina kunt u er meer over lezen. Klik hier.

bottom of page